Suomen Pajatso peli

Päkiä kutsutaan pajaksi suomeksi. Se on edelläkävijä bajazzo, saksalaisten saksalaisten mallien nimi. Bajazzo tarkoittaa italialaistyylistä klaua (italialainen pagliaccio). Suomen Raha-automaattiyhdistys tai nykypäivän Payazzo-koneiden valmistaja Raha-automaattiyhdistys (RAY) käyttää sanaa payazzo englanninkielisenä sana pajatso.

Suomessa pelataan usein epävirallisesti nimellä Jasso. Lempinimen suosio todistettiin, koska valmistaja päätti käyttää vain epävirallista lomaketta joidenkin makasiintyjien nimeissä, jotka yhdistävät kolikoita sähköisen rahapelin kanssa.
Fyysisesti, suomalainen pajatso-kone näyttää arkistokaapista, mutta se on hieman laajempi kuin tavallinen videopeliarkkikaappi. Koneen etupaneeli on läpinäkyvä, jotta pelaaja voi nähdä kolikon lennoilla.

Läpinäkyvän etupaneelin takana on pystysuora pelialue, joka on alle metriä leveä ja noin kaksikymmentä senttimetriä korkea (koneissa, joissa on yksi rivi voitetuista lähtöalueista). Pelipaikan paksuus on hieman enemmän kuin kolikon paksuus. Pelimaailmassa on voittaneet pajatso-paikat, tyypillisesti yhdeksän moderniin malliin yhdellä rivillä (kaksi riviä joissakin malleissa). Rivin pituus ulottuu vaakasuoraan pelikentän koko pituudelta, ja se on hieman alle pisteen, jossa kolikko tulee peliohjelmaan.

pajatso

Kolikon osumiseen käytetty metallirengas on koneen oikealla puolella (etupaneelin sijasta) tyypillisen käyttäjän rinnassa. Perinteisissä malleissa kolikkoa kolikoiden syöttämiseksi koneeseen on koneen päällä.

Perinteisissä malleissa myös voittojen maksamiseen käytettävissä kolikoiden toimitus on näkyvissä läpinäkyvän etupaneelin kautta. Näin pelaaja voi arvioida, onko koneessa riittävästi rahaa mahdollisten voittojen maksamiseen.

Pelaaja syöttää kolikkoa pajsakoneeseen ja työntää sen lyömällä metallirenkaan sormella. Osuman voima ohjaa kolikon alkunopeutta; aloitusnopeuden määrittäminen on ainoa tapa, jolla pelaaja voi ohjata kolikon liikkumista. Kolikon alkuperäinen lentosuunta on vakio (vasemmalle ja hieman ylöspäin).

Kolikko tulee pelaajan alueelle oikealta puolelta. Se ponnahtaa leikkipaikan ja porttien reunalta, pieniä esteitä voittajien lähtökohtien vieressä.

Lopulta kolikko joko putoaa yhteen voitetuista lähtöpaikoista tai se putoaa lähtöalueiden väliin. Porttien sijoittaminen tavallisesti tekee jälkimmäisen mahdollisuuden todennäköisemmäksi. Edellisessä tapauksessa pelaaja saa palkinnon pari kolikkoa, ja jälkimmäisessä tapauksessa pelaaja menettää raahata kolikkoa. Palkintojen koko on jokaisen voittanuran kohdalla voitettu lähtöpaikan vieressä, joka vaihtelee kahdesta kertaisesta kolikon arvosta kymmeneen tai jopa sadaan kertaan kolikkoon. Arvokkaimmat voittavat lähtöpaikat ovat pelikentän keskellä, ja nykyaikaisissa koneissa arvokkain korttipaikka on muuttuva voitto, joten paras voitto ei välttämättä ole periaatteessa saavutettavissa jokaisella liukumalla.